Geschiedenis van thee in Nederland

//Geschiedenis van thee in Nederland

Leuk dat je wilt weten wat de geschiedenis van thee in Nederland is. Wij hebben dit artikel voor je geschreven zodat je hier meer inzicht in krijgt. Voordat wij samen met je kijken naar thee in Nederland, kijken wij eerst naar de algemene geschiedenis. Wanneer is het allemaal begonnen?

Duizenden jaren geleden

Als we de verhalen moeten geloven vindt thee haar oorsprong in het jaar 2737 voor Christus. Of dit helemaal klopt blijft een beetje gissen, want de feiten kunnen niet altijd gecontroleerd worden als het om zulke jaartallen gaat. De Chinese keizer Shen Nong schijnt per ongeluk thee ontdekt te hebben. Het verhaal gaat dat er tijdens het koken een blaadje van een wilde thee boom naar beneden viel, recht in zo’n pan. Toen Shen ervan dronk vond hij de smaak verrukkelijk. Shen was in die tijd wetenschapper en dat kwam natuurlijk heel goed uit. Hij deed verder onderzoek naar zijn ontdekking en kwam erachter dat de thee geneeskrachtige eigenschappen bevatte. Thee is dus eigenlijk duizenden jaren geleden ontstaan!

Thee in Nederland

Na de ontdekking van keizer Shen heeft het nog enorm lang geduurd totdat thee ook in Nederland terecht kwam. Dit was pas in de 17e eeuw, in 1610 om precies te zijn. Nederlandse koopvaardijvaarders kwamen in aanraking met thee in het Verre Oosten. Tijdens hun ontdekkingsreizen kwamen ze erachter dat thee vele mogelijkheden kent. Verzamelaars in Nederland vonden het erg leuk om zoveel mogelijk soorten thee te verzamelen. Ook artsen kregen interesse in thee, deze werd voorgeschreven als een soort medicijn tegen allerlei ziekten. De handel in thee leverde ook erg veel winst op in die tijd.

Toch ging de verscheping van thee naar Nederland niet zonder slag of stoot. De Chinese autoriteiten deden bijzonder moeilijk met het verlenen van toestemming. Door de oprichting van de Verenigde Oostindische Compagnie (V.O.C.) werden de krachten gebundeld. Jarenlang kon er vervolgens thee verscheept worden, maar toch kwamen er weer problemen. De V.O.C. besloot daarop de handelsplaats te wijzigen naar Djakarta, het vroegere Batavia. Er werden steeds meer schepen ingezet om zoveel mogelijk thee naar Nederland te verschepen.

Niet voor iedereen

In eerste instantie was thee drinken niet voor iedereen weggelegd. Van 1700-1800 konden alleen de rijke mensen thee drinken. Dit kwam omdat de prijs van één thee enorm hoog lag. De rijkere dames vonden het geweldig om overdag thee bij elkaar te gaan drinken en te praten over van alles en nog wat. Veel mannen vonden deze nieuwe trend maar helemaal niks, toch werd onder de rijkeren steeds meer thee gedrinken. Voor de armere mensen was thee drinken er dus niet bij. Het was echt een speciaal drankje dat alleen voor de rijken beschikbaar was.
Wij hebben eigenlijk de eerste 2 fasen gezien. Tijdens de eerste fase werd thee vooral gebruikt als een soort medicijn tegen allerlei ziekten en kwaaltjes. Tijdens de tweede fase werd thee genuttigd door de rijkere lagen van de bevolking. Er is echter ook nog een derde fase, de fase waarin thee een product is geworden dat door iedereen genuttigd wordt.

Tegenwoordig is thee de meest gedronken drank in Nederland. Zowel arm als rijk drinkt nu dagelijks thee. Ook is er enorm veel variatie in de verschillende soorten smaken gekomen. Tegenwoordig zijn er honderden verschillende soorten thee, je kunt je hart dus ophalen als je thee wilt gaan drinken. Ga maar eens naar een speciale theewinkel, je kijkt je ogen uit. In een echte theewinkel vind je de beste losse thee, die nog vele malen beter is dan de thee die je wellicht kent uit de supermarkt. Je betaalt wellicht iets meer, maar de kwaliteit is zeer hoog!

By | 2018-02-02T08:01:25+00:00 17 november 2014|Theeweetjes|0 reacties

About the Author:

Bij MayaTea.nl kun je online verschillende losse thee bestellen. In onze theewinkel koop je direct witte, zwarte en groene thee, oolong, rooibos en theebloemen. Voor 15.00 uur besteld morgen thuis!

Laat een reactie achter

Beste klant,Wegens persoonlijke omstandigheden wij stoppen met onze webwinkel vanaf 18 november. Wij willen u bedanken voor het vertrouwen.Met vriendelijke groet, Maya Tea