Het is tijd de thee te rijpen – een stukje over theeproductie

//Het is tijd de thee te rijpen – een stukje over theeproductie

Wij willen je graag wat vertellen over de theeproductie, hoe wordt thee geproduceerd? Er zijn maar liefst 9 stappen die doorlopen moeten worden om een lekkere thee te krijgen. Laten we deze stappen eens één voor één bekijken.

Plukken van de bladeren

Het begint allemaal met het plukken van de bladeren. De beste manier van plukken is met de hand. In sommige gevallen worden er machines ingezet, echter komt dit het plukken niet ten goede. Het seizoen waarin wordt geplukt is afhankelijk van het klimaat en het land waarin de thee geproduceerd wordt.

Drogen van de bladeren

Zodra de theebladeren geplukt zijn beginnen ze al snel te verwelken. De theebladeren worden gedroogd met behulp van hete lucht of ze worden in de zon gelegd. Op die manier worden de bladeren snel droog. Deze stap in de theeproductie wordt ook wel verflensen genoemd.

Scheuren van de bladeren

Om het oxidatieproces te versnellen worden de bladeren gescheurd. Dit scheuren of kneuzen kan zowel met de hand als met een machine gedaan worden. Tijdens dit proces komen er ook sappen vrij, hierdoor wordt de smaak gecreëerd.

Oxideren van de bladeren

Na het scheuren van de bladeren moet er oxidatie plaatsvinden. Dit is nodig om een goede aroma, smaak en kleur te creëren. De oxidatie vindt plaats in een zogenaamde oxidatiekamer, waar het lekker warm is. De gemiddelde temperatuur in zo’n kamer zit als nel op 25 graden Celsius. Het ligt aan de theesoort voor hoeveel procent deze geoxideerd dient te worden. Zwarte thee bijvoorbeeld, wordt volledig geoxideerd. Het oxidatiepercentage van lichte Oolong is compleet anders, de oxidatie van lichte Oolong thee zit tussen de 10-40% ongeveer namelijk.

Verhitten en drogen van de bladeren

Door de oxidatie worden de bladeren vochtig. Na het oxidatieproces moeten de bladeren weer gedroogd worden. Dit wordt gedaan door een lichte verhitting van de bladeren, hierdoor zijn ze zo weer droog.

Verwarmen van de bladeren

Door de theebladeren zo’n 7 uur te verwarmen op een temperatuur van 38 graden Celsius ontstaat er een unieke, lekkere smaak. Dit proces zorgt er ook voor dat de groene theebladeren van kleur veranderen.

Rollen van de bladeren

Om gedraaide theebladeren te krijgen moeten de bladeren gerold worden. Dit wordt gedaan met een machine, of met de hand. Dit rollen zorgt ook voor een verbetering van de smaak van de thee. Soms worden de bladeren tot balletjes gerold, in andere gevallen tot plakken of theebloemen.

Drogen van thee

Het vochtgehalte in de thee moet zo laag mogelijk worden, maximaal 4%. Om dit voor elkaar te krijgen moet de thee gedroogd worden. Dit wordt gedaan op zo’n 90 graden Celsius. Zou de thee niet gedroogd worden, dan is de houdbaarheid erg kort. Om een lange houdbaarheid te creëren wordt de vocht uit de thee gehaald.

Rijpen van de thee

De laatste stap in de keten van de theeproductie is het rijpen van de thee. Deze laatste stap is noodzakelijk om een lekkere thee te verkrijgen. Het rijpen vindt overigens niet bij alle theesoorten plaats, voor sommige soorten is rijpen niet nodig. Als we het hebben over pu-erh thee, dan is het rijpen wel een noodzakelijk proces. Als je pu-erh niet zou rijpen dan blijft de smaak van de thee bitter. De rijping zorgt voor een verbetering van de smaak, zo kun je optimaal van de theesoort genieten.

By | 2018-02-02T08:01:24+00:00 25 maart 2015|Theeweetjes|0 reacties

About the Author:

Bij MayaTea.nl kun je online verschillende losse thee bestellen. In onze theewinkel koop je direct witte, zwarte en groene thee, oolong, rooibos en theebloemen. Voor 15.00 uur besteld morgen thuis!

Laat een reactie achter

Beste klant,Wegens persoonlijke omstandigheden wij stoppen met onze webwinkel vanaf 18 november. Wij willen u bedanken voor het vertrouwen.Met vriendelijke groet, Maya Tea