Hoe zet je de beste thee?

//Hoe zet je de beste thee?

Wil je thee zetten, hoe pak je dat het beste aan? Want je wilt natuurlijk wel genieten van een thee die lekker klaargemaakt is. In dit artikel gaan wij samen met je bekijken hoe je de lekkerste thee moet zetten. Gelukkig is het niet zo moeilijk om lekkere thee te zetten, maar je moet natuurlijk wel even doorhebben hoe je dat moet aanpakken. Daarnaast maakt het nogal wat verschil wat voor soort thee je wilt zetten. Witte thee, groene thee, zwarte thee of Oolong thee? Wij kijken per theesoort naar de juiste bereidingsmethode.

Groene thee zetten

Als je van plan bent om groene thee te gaan zetten gebruik dan nooit te heet water. Net als bij witte thee mag het water nooit 100 °Celsius zijn (niet kokend). Is de temperatuur wel te hoog dan loop je het risico dat de theebladeren verbranden en dat is natuurlijk iets dat je wilt voorkomen. Je kunt beter te koud water gebruiken dan te heet. Zodra de thee bitter en te sterk proeft weet je dat het water te heet is geweest, je moet dan in het vervolg minder heet water gebruiken. Wellicht denk je nu, welke temperatuur moet het water nou zijn? Om even wat duidelijkheid te scheppen noemen wij even de laagste en hoogste temperatuur die je kunt aanhouden. Het water moet ergens tussen de 65 en 85 °Celsius heet zijn. Als je water op het vuur hebt staan verschijnen er naar verloop van tijd kleine bubbeltjes op de bodem van de pan. Als dat het geval is weet je dat het water op de juiste temperatuur is.

Zwarte thee zetten

Als je zwarte thee gaat zetten, zorg er dan voor dat de temperatuur tussen de 95 en 100 °Celsius ligt. Als je water op het vuur hebt staan verschijnen er na een tijdje bubbeltjes op de bodem van de pan. In eerste instantie zullen dit kleine bubbeltjes zijn van 2 of 3 millimeter. Enkele minuten later zullen deze bubbels uitgroeien tot grotere bubbels van 4 tot 8 millimeter groot. Als dat het geval is weet je dat de juiste temperatuur is bereikt om zwarte thee te zetten. Je kunt het water nu gebruiken om je thee af te maken.

Witte thee zetten

Als je witte thee wilt zetten, gebruik dan water met een temperatuur die rond de 75 °Celsius ligt. Gebruik je water met een te hoge temperatuur dan zal de thee verbanden. Hoe weet je dat het water ongeveer 75 °Celsius is? Dat is heel eenvoudig te zien. Zodra er kleine bubbeltjes zichtbaar worden aan de onderkant van de pan weet je dat deze temperatuur bereikt is. De bubbeltjes zijn ongeveer 3 millimeter groot.

De temperatuur van het water hebben we het over gehad, maar welke hoeveelheid thee moet je toevoegen? Gebruik ongeveer 1 á 2 theelepels witte thee. Als je de perfecte smaak wilt hebben, laat de witte bladeren dan ietsje langer trekken. Hoelang moet je de thee laten trekken? Minimaal 1 minuut en maximaal 3 minuten, niet langer en niet korter. Je kunt de thee uiteraard ook voor een tweede keer gebruiken. Als je dat doet moet je de thee wel iets langer laten trekken. Als je dat doe krijg je precies weer dezelfde, lekkere smaak.

Oolong thee zetten

De perfecte temperatuur voor het zetten van Oolong thee is 88 tot 93 °Celcius. De bubbels in de pan (waar we het zojuist al even over hadden) zijn ongeveer 5 millimeter groot als deze temperatuur is bereikt. Daarnaast heb je ook te maken met enige stoomontwikkeling. Zodra dit het geval is kun je de pan met water van het vuur halen en je thee afmaken.

Pu-erh thee zetten

De verhalen met betrekking tot het zetten van Pu-erh thee verschillen. De één zegt dat het water koken moet, de ander zegt dat dit niet nodig is. Wij raden je aan om als temperatuur tussen de 95 en 100 °Celsius aan te houden als je de beste Pu-erh wilt zetten.

Nog enkele tips

Graag geven wij je nog enkele algemene tips mee voordat je begint met het zetten van thee. Als je van sterke thee houdt is het niet verstandig om de thee heel lang te laten trekken. Doe je dit wel, dan kan dit leiden tot een bittere smaak.

Gebruik nooit teveel, maar ook niet te weinig thee. Per kop kun je het beste één theelepel thee gebruiken, dit is ongeveer 2 gram thee.

Je kunt zowel kraanwater als bronwater gebruiken om thee te zetten. Bronwater is niet per definitie beter of lekkerder. Bevat het kraanwater veel kalk, dan kun je beter wel gebruik maken van bronwater.

Thee kun je vaak meerdere keren zetten. Een 2e of 3e keer is vaak geen enkel probleem. Let er wel op dat de thee iets langer moet trekken als deze voor de 2e of 3e keer wordt gebruikt.

By | 2018-02-02T08:01:25+00:00 8 december 2014|Theeweetjes|0 reacties

About the Author:

Bij MayaTea.nl kun je online verschillende losse thee bestellen. In onze theewinkel koop je direct witte, zwarte en groene thee, oolong, rooibos en theebloemen. Voor 15.00 uur besteld morgen thuis!

Laat een reactie achter

Beste klant,Wegens persoonlijke omstandigheden wij stoppen met onze webwinkel vanaf 18 november. Wij willen u bedanken voor het vertrouwen.Met vriendelijke groet, Maya Tea