Thee proeven – de kunst in 8 stappen

//Thee proeven – de kunst in 8 stappen

Thee proeven doe je niet zomaar even, het is een kunst die een aantal belangrijke stappen kent. Wij willen de belangrijkste stappen van thee proeven graag met je doornemen. Van theebladeren besturen tot het effect op geest en lichaam, we nemen alle stappen met je door!

Theebladeren

Het begint allemaal met de theebladeren. Aan de bladeren kun je zien wat de kwaliteit van de thee is. Over het algemeen kunnen we stellen dat gebroken bladeren van mindere kwaliteit zijn in vergelijking tot hele bladeren. Per theesoort dienen de bladeren er anders uit te zien. Zo horen de bladeren van groene thee een donkere kleur te hebben, de kleur is eigenlijk blauwachtig. Donzige haartjes horen bij de bladeren van witte thee, als deze er niet opzitten, dan is de kwaliteit niet optimaal te noemen.

Thee zetten

Uiteraard moet er thee gezet worden om deze te kunnen opdrinken en proeven. Thee zetten is een koud kunstje, iedereen kan het. Het is echter wel belangrijk om je te houden aan de correcte zettijden en temperaturen. Per theesoort verschillen deze, onderzoek dus eerst welke zettijd en temperatuur je moet toepassen op de theesoort die je wilt gaan proeven.

De thee en de theebladeren na het trekken

Bekijk na het trekken hoe de bladeren eruit zien. Je kunt het beste gebruik maken van een theekop met een witte binnenzijde. Als je de bladeren goed bekijkt kun je al veel ontdekken over de kwaliteit. Is de thee donker, dan is er sprake van een volle smaak. Is de kleur heel licht, dan is de kwaliteit in de meeste gevallen laag.

Ruik de aroma van de thee en de theebladeren

De nasmaak en aroma zijn ook erg belangrijk, naast de smaak van de thee. In sommige landen maken ze zelfs gebruik gemaakt van speciale kopjes waarmee genoten kan worden van de aroma alvorens de thee opgedronken wordt. Als je van plan bent om ook van de aroma te gaan genieten, gebruik dan een kop die smal is. Daarnaast kan het nuttig zijn om je ogen even te sluiten, zo ruik je het aftreksel beter namelijk.

Proef de thee

Je bent nu eindelijk bij de stap “proef de thee” aanbeland. Thee proeven is eigenlijk net als het proeven van wijn, je slurpt de thee op. Je moet hierbij wel uitkijken dat je jezelf niet verslikt. Probeer de thee te spreiden in je mond, tot achter in je keel. Ook laat je de thee over je tong heen rollen, op die manier kun je de ultieme smaakbeleving bereiken.

Mondgevoel

Mondgevoel, zegt je dat wat? Het is eigenlijk heel eenvoudig, het gaat hierbij om de smaak die de thee achterlaat in je mond. Is er sprake van een verfrissende en fijne smaak? Komt de smaak overeen met een soort bouillon? Of heb je een droge mond na het drinken van de thee? Dit valt allemaal onder “mondgevoel”.

Nasmaak

Er zijn theeën die een lange nasmaak van enkele uren kennen. Anderen varianten hebben een hele korte nasmaak, bijvoorbeeld de Oolong varianten. Een nasmaak is niet altijd prettig. Probeer te ontdekken hoelang de nasmaak van de geproefde thee aanhoudt.

Effect op je geest en lichaam

Wat voor effect heeft de thee op je lichaam en je geest? Dit is per theesoort en persoon verschillend. In de meeste gevallen zorgt zwarte thee voor meer kracht in je lichaam. Groene thee zorgt meestal voor een frisse geest. Probeer na het drinken van een bepaalde theesoort te ontdekken welk effect het heeft op je persoonlijke lichaam en geest, want het blijft altijd persoonlijk.

By | 2018-02-02T08:01:24+00:00 13 april 2015|Theeweetjes|0 reacties

About the Author:

Bij MayaTea.nl kun je online verschillende losse thee bestellen. In onze theewinkel koop je direct witte, zwarte en groene thee, oolong, rooibos en theebloemen. Voor 15.00 uur besteld morgen thuis!

Laat een reactie achter