[sg_popup id=1]

Thee Zetadvies

/Thee Zetadvies
Thee Zetadvies 2018-02-02T08:01:22+00:00

Op de verpakking van uw thee zult u zetadvies vinden. Lees deze daarom goed door zodat u de juiste temperatuur, voldoende water en de juiste trektijd gebruikt. Onderstaand vindt u een overzicht van verschillende soorten thee en tips om optimaal te genieten van uw thee.

Zwarte thee

Voor het trekken van zwarte thee begint u natuurlijk met het koken van vers water, waarmee u ook de theepot of uw kopje verwarmt. Voor het trekken van de thee kunt u gebruik maken van een zeef, een T-sac, een thee-ei of natuurlijk gewoon de thee los in het water te plaatsen. Per kopje thee is circa 2 gram thee voldoende. Hoe lang u de thee wilt laten trekken is natuurlijk volledig afhankelijk van uw eigen smaak en voorkeur, een trektijd van circa 4 minuten is over het algemeen optimaal voor zwarte thee. Na het trekken dient u de thee nog een maal goed te roeren, uw thee is hierna gereed. Indien gewenst kan de thee gedronken worden met melk, suiker of citroen als extra toevoeging.

Groene thee

Bij het trekken van groene thee is het belangrijk dat u het water na het koken laat afkoelen. Voor een goede smaak moet het water 75 graden Celsius zijn. Gebruik eventueel een thee thermometer om de temperatuur te bepalen, bij te heet water zal de thee namelijk bitter smaken. Groene thee heeft 1 tot 2,3 minuten nodig om goed te kunnen intrekken maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een langere of kortere trektijd om de thee sterker of juist lichter te maken. Na het trekken hoeft u de thee slechts een keer goed te roeren en uw thee is klaar om gedronken te worden.

Oolong thee

Voor de beste Oolong thee laat u kokend water afkoelen tot 85 graden Celsius om te voorkomen dat de thee bitter wordt. De theepot of het kopje dient u vooraf ook licht te verwarmen door deze te spoelen met kokend water. De ideale trektijd is circa 2-3 minuten maar kan naar eigen smaak en voorkeur aangepast worden. Per kopje is ongeveer 2 gram thee nodig. Om de smaak goed te verdelen dient u na het trekken de thee goed te roeren.

Witte thee

Voor witte thee geldt ongeveer dezelfde procedure als voor groene thee. U laat kokend water afkoelen tot 75 graden en gebruikt circa 2 gram per kopje. Het enige verschil zit in de trektijd, witte thee is namelijk goed getrokken na 30 seconden tot 2 minuten. Uiteraard kunt u dit ook bij witte thee verkorten of verlengen voor meer of minder sterkte thee.

Rooibos

Rooibos thee wordt gezet op dezelfde manier als zwarte thee, u gebruikt kokend water en circa 2 gram per kopje. Voor het beste resultaat verwarmt u ook uw kopje door deze te spoelen met kokend water. Doordat rooibos erg fijn is wordt een fijne zeef of T-sac aangeraden. De optimale trektijd voor rooibos is 3-5 minuten maar is naar smaak aan te passen.

Pu-Erh thee

Bij het zetten van Pu-Erh thee dient u rekening te houden met het wassen van de bladeren en het verwarmen van uw pot of kopje. Zorg dus vol voldoende water. Nadat u uw kopje of pot gespoeld heeft met kokend water wast u ook de bladeren. De thee zal anders te krachtig van smaak zijn. Voor Pu-Erh is een trektijd van 3 minuten voldoende, hierna zal de thee al snel te sterk zijn.