Zoals vrijwel alle theesoorten zijn de bladeren voor groene thee afkomstig van de Camelia Sinensis plant die voornamelijk in Zuidoost Azië te vinden is. Zodra de plant circa vier jaar is zijn de bladeren geschikt om geoogst te worden. Naast China wordt ook in Japan groene thee geproduceerd, doordat de bladeren hier echter in een wokpan verwarmd worden krijgt de thee een eigen, aparte smaak.

Voor de beste kwaliteit wordt alleen het topje en de eerste twee bladeren hieronder gebruikt en worden de bladeren absoluut niet geoxideerd. De bladeren worden daarom direct verhit, gerold en gedroogd zodat er geen zuurstof bij kan komen. Hierdoor behouden de bladeren ook de natuurlijke, groene kleur en blijven alle heilzame stoffen behouden.

Er zijn veel verschillende soorten groene thee beschikbaar. Elke soort heeft zo een eigen smaak waardoor er voor iedereen wel een geschikte smaak verkrijgbaar is. Van nature is de thee lekker fris met een licht zoete nasmaak. Voor de liefhebbers van een minder plantaardige, natuurlijke smaak is er bijvoorbeeld jasmijnthee (een heerlijk geurende, milde thee) of gunpowder thee (stevige smaak die zich goed laat mengen met muntbladeren). Naast het bereidingsproces hebben al deze varianten ook gemeen dat ze goed zijn voor de gezondheid en u meer energie geven.