Oolong is een half gefermenteerde thee die voornamelijk in China en Taiwan geproduceerd wordt. Voor het beste resultaat en de hoogste kwaliteit wordt er vaak met de hand geoogst en verwerkt. De theebladeren worden voor deze theesoort direct na het plukken in zonlicht geplaatst om te verflensen om vervolgens in bamboemanden opgeschud te worden. Hierdoor worden alleen de randen van de bladeren licht gekneusd en krijgen deze een rode kleur. We spreken daarom half gefermenteerd.

Een goed blad voor Oolong zal aan de buitenkant een rode kleur hebben maar in het midden nog gewoon groen zijn. Hierdoor is er sprake van noch groen, noch zwarte thee. Afhankelijk van de regio en de bladeren die gebruikt zijn kan de Oolong verschillende smaken hebben, variërend van frisse citrussmaken tot bloemen of vruchtensmaken. Hierbij bestaan er ook verschillen door te variëren in de mate van oxidatie of de manier van verhitting na het oxideren.

Typisch voor Oolong is de vorm van de bladeren, die tijdens het rollen gevormd worden in ronde of gekrulde vormen. Dit zorgt niet alleen voor een uniek uiterlijk van de bladeren maar heeft ook gevolgen voor de smaak. Door het vormen komen de smaken en aroma’s van de thee namelijk makkelijker en intenser naar buiten.