Rooibos thee is een (kruiden)thee die, in tegenstelling tot de meeste theesoorten, niet van Smaellia Senenis maar van de rooibosstruik gemaakt wordt. Dit gewas vinden wij in Zuid-Afrika waar deze 1,5 meter grote struik vooral in rotsachtige gebieden goed kan groeien. In deze omgeving heeft de struik geen last van vorst maar kan het wel genieten van de vruchtbare grond en andere gunstige omstandigheden. De rooibosstruik is groen van kleur en heeft fijne, kleine naaldjes.

Voor het bereiden van rooibos thee worden de blaadjes geplukt en in de zon geplaatst om te fermenteren. Niet alleen de bladeren maar ook de uiteindelijke thee zelf krijgt hierdoor een rode kleur, waaraan deze thee haar naam dankt.

Rooibos thee bevat geen cafeïne, theïne of tannine en kan dus naar hartenlust gedronken worden zonder dat dit schadelijk is voor de gezondheid. Integendeel zelfs, deze thee bevat namelijk veel anti-oxidanten, vitamine C, ijzer en stoffen waarvan vast staat dat deze goed zijn voor de spijsvertering. Tot slot helpt het mensen met een allergie ook om allergische reacties te verzachten.