Thee zetten met een Gaiwan een Chinese kommetje

//Thee zetten met een Gaiwan een Chinese kommetje

De Gaiwan is een uitvinding die is gedaan tijdens de Ming Dynasty (1368–1644). Het is een kommetje met een deksel en schotel. In de meeste gevallen wordt porselein gebruikt om de Gaiwan te vervaardigen, maar ook glas of klei zijn veelgebruikte materialen. Het kommetje kan gebruikt worden als theepot, mok of in plaats van een theeglas. Veel deskundigen zijn het erover een, de Gaiwan is volgens hen het beste product om de delicate smaken en geuren van thee te behouden.

Waarom een Gaiwan gebruiken?

Het kommetje is een uitstekend product om het gieten van water uit uw ketel te oefenen. Elke ketel heeft een andere waterstroom namelijk. U moet leren de kracht van deze stroom te controleren. Het gieten van het water in de Gaiwan en later in de cups is ook een goede manier om het gieten te oefenen. Het is een kunst om niet te knoeien met het water en de juiste hoeveelheid water aan de kopjes toe te voegen.
U kunt het kommetje voor veel theesoorten gebruiken, maar de theesoorten oolong (Da Hong Pao, Tie Guan Yin of Milky Oolong) of pu-erh (Premium 2007 Pu-erh) genieten de voorkeur. Het is de perfecte manier om mooie smaken mee te ontwikkelen.

De Gaiwan heeft een eenvoudige vorm met een brede opening en kent geen ondersnijdingen in het interieur. Reinigen van de Gaiwan is heel eenvoudig en glad bruikbaar. De Gaiwan kan eenvoudig gebruikt worden voor de convectie van het water. Er kunnen zowel kleine als grote hoeveelheden bladeren toegevoegd worden, zonder het verlies van smaak of geur.

Stappenplan bij het gebruik van een Gaiwan

1. Verwarm de Gaiwan met heet water. Deze stap zorgt voor een zuivering van de Gaiwan. Door de reiniging wordt hij stofvrij. Als u kopjes gebruikt giet u het hete water vanuit de Gaiwan in de kopjes.

2. Voeg 1-3 theelepels droge bladeren toe aan de Gaiwan. De hoeveelheid kan worden aangepast aan uw smaak, u kunt hiermee experimenteren. Hoeveel thee u gebruikt hangt ook af van de soort thee en de grootte van de Gaiwan.

3. Spoel de theebladeren af voordat u ze laat trekken. Deze stap opent de bladeren, de thee aroma’s komen hierdoor vrij. Giet heet water over de theebladeren en giet het water vervolgens weer weg. Verwijder de deksel en geniet van de geur van de bladeren.

4. Vul het Gaiwan met water op de juiste temperatuur.

5. Schenk de thee in de kopjes. Zet het dekseltje iets schuin op het kommetje zodat er een klein spleetje ontstaat. Pak de Gaiwan op met uw duim en middelvinger op ‘kwart voor 3’ en uw wijsvinger met het kootje gekromd in het dekselputje. U mag uiteraard ook meteen uit hem  drinken.

Een van de voordelen van het gebruik van de Gaiwan is de hoge kwaliteit van de losbladige thee. Deze kan meerdere malen “resteeped” worden. U kunt experimenteren met de hoeveelheid thee die u gebruikt. Voor elke theesoort geldt weer een andere hoeveelheid die het beste werkt. De richtlijn is 2-3 eetlepels thee en een inweektijd van zo’n 20-30 seconden tijdens de eerste infusie. Op deze manier kunt u dezelfde thee vele malen laten trekken, met telkens een nieuwe smaakervaring.

Via onze webshop kun je een Gaiwan eenvoudig bestellen.

 

By | 2018-03-14T14:54:44+00:00 22 september 2015|Theeweetjes|0 reacties

About the Author:

Bij MayaTea.nl kun je online verschillende losse thee bestellen. In onze theewinkel koop je direct witte, zwarte en groene thee, oolong, rooibos en theebloemen. Voor 15.00 uur besteld morgen thuis!

Laat een reactie achter

Beste klant,Wegens persoonlijke omstandigheden wij stoppen met onze webwinkel vanaf 18 november. Wij willen u bedanken voor het vertrouwen.Met vriendelijke groet, Maya Tea