Tie Guan Yin een lichte Oolong

//Tie Guan Yin een lichte Oolong

Grote kans dat je nog nooit van Tie Guan Yin of Tie Quan Yin of Tie Kuan Yin thee hebt gehoord, het is namelijk een minder bekende soort. Deze thee valt in de categorie lichte oolong en kan als alternatief voor groene thee gedronken worden.

Verschil met groene thee

Zoals gezegd lijkt Tie Guan Yin op groene thee, maar het is net even anders. Groene thee is vaak een beetje drassig, Tie Guan Yin absoluut niet. Omdat het oxidatieproces op een andere manier plaatsvindt is de Tie Guan Yin thee vol smaak, zoet en bloemig.

Het productieproces van Tie Guan Yin

Allereerst worden de theebladeren geplukt. Vervolgens vindt er een verwelking van de bladeren plaats in de zon. Nadat de bladeren zijn afgekoeld worden ze opzettelijk beschadigd. Dit gebeurd in sommige gevallen met de hand, maar steeds vaker wordt er een zogenaamde trommel gebruikt. Hierna zullen de bladeren opnieuw verwelken. Hierdoor begint het oxidatieproces op gang te komen. In de vervolgstap wordt de oxidatie stopgezet, dit is nodig om de Tie Guan Yin thee in de lichte Oolong categorie te kunnen krijgen. Het oxidatieproces wordt stopgezet bij zo’n 30% ongeveer.
Alle bladeren worden vervolgens opgerold tot een soort bal. Zodra deze is gedroogd is de Tie Guan Yin thee klaar voor gebruik.

Het oogsten van Tie Guan Yin thee

De bladeren die nodig zijn om lekkere Tie Guan Yin thee te kunnen produceren kunnen op verschillende momenten geoogst worden. De herfst en de lente zijn echter de beste seizoenen waarin oogsten kan plaatsvinden. Voordeel van de herfst is een bloemige smaak en een goede geur. In de lente is de Tie Guan Yin beter in balans.
Naast de seizoenen is het tijdstip van oogsten ook van belang. Dit wordt voornamelijk in de ochtenduren gedaan. Na het plukken wordt er gewacht tot de middag waarnaar het productieproces verder in gang wordt gezet, dit levert de beste kwaliteit Tie Guan Yin thee op.

Probeer Tie Guan Yin ook eens

Als je nog nooit Tie Guan Yin thee hebt gedronken is het zeker een aanrader.

Wist je trouwens dat Tie Guan Yin ook goed werkt ter voorkoming van kanker? Kanker is een hele nare ziekte die helaas door veel mensen wordt opgelopen. Je kunt er vaak weinig aan doen, het is domme pech. Voor een deel is dat waar, maar er zijn zaken die de kans op kanker wel verminderen. Tie Guan Yin is één van zulke zaken, door Tie Guan Yin te drinken verklein je de kans op kanker. Naast dat het lekker is kent het dus ook gezondheidsvoordelen!

By | 2018-02-02T08:01:24+00:00 25 april 2015|Theeweetjes|0 reacties

About the Author:

Bij MayaTea.nl kun je online verschillende losse thee bestellen. In onze theewinkel koop je direct witte, zwarte en groene thee, oolong, rooibos en theebloemen. Voor 15.00 uur besteld morgen thuis!

Laat een reactie achter

Beste klant,Wegens persoonlijke omstandigheden wij stoppen met onze webwinkel vanaf 18 november. Wij willen u bedanken voor het vertrouwen.Met vriendelijke groet, Maya Tea