Het ene verse theeblaadje is het andere niet. Wat bepaalt de kwaliteit?

//Het ene verse theeblaadje is het andere niet. Wat bepaalt de kwaliteit?

Wat bepaalt de kwaliteit van verse theeblaadjes?

Je zou zeggen: “alle thee komt van de theeplant, dus het is allemaal ongeveer hetzelfde”. Die uitspraak kun je vergelijken met: “alle wijnen komen van de druivenplant, dus ze zijn allemaal soortgelijk”. Thee kent oneindig veel soorten bereidingswijzen die resulteren in net zo veel smaken. Maar dat niet alleen: de omstandigheden van de groei en de oogst van de thee hebben veel invloed op de smaak van het verse blad. Ben je geïnteresseerd in wat de kwaliteit bepaalt van vers geoogste theeblaadjes? Lees dan even verder.

De groeiplek van de theeplant

Je kunt in Nederland niet echt goede thee produceren. Dat komt omdat de omstandigheden hier niet ideaal zijn. De theeplant groeit het liefst op zure grond en in een vochtige, warme omgeving. De plant kan hier wel groeien, maar ons klimaat komt de smaak van de blaadjes niet ten goede. De ideale plek voor theeplantages is rond de 1500 meter boven zeeniveau, binnen de keerkringen. Wijk je daarvan af, dan heeft dat gevolgen voor de uiteindelijke smaak van je thee. Zo heeft Darjeeling thee een goede reputatie, omdat het uit het Indiase district Darjeeling komt, waar de omstandigheden goed zijn voor thee.

De plantvariëteit

Hoewel er maar 1 soort theeplant is, Camelia sinensis, zijn er wel meerdere cultivars van. Deze zijn door generatielange kweek verder verbeterd in de regio’s van China en India. Omdat de variëteiten zijn aangepast aan de regio waar ze groeien, hebben de blaadjes een verschillende chemische samenstelling. Dat heeft invloed op de smaak van het theeblad.

De timing van de oogst van de theeblaadjes

Een theeplant moet minstens 2 jaar oud zijn om acceptabele theeblaadjes te kunnen produceren. De ideale leeftijd is iets hoger en hangt af van de klimatologische omstandigheden. Daarbij komt dat je het seizoen van de oogst van invloed is op de smaak. In sommige regio’s kan dit het hele jaar door, maar in andere regio’s is de lente absoluut het beste moment. Vaak wordt vlak voor het regenseizoen geoogst voor een ideale smaak. Oogsten gebeurt dan om de 2 weken, soms gedurende meerdere periodes per jaar.

De locatie van de blaadjes aan de theeplant

De beste theeblaadjes komen van de top van de plant. Ze zijn dus net aangegroeid. Hoe verder je daarvan afwijkt, hoe minder de kwaliteit van je thee wordt. Topkwaliteit thee komt van de nog opgerolde toppen van blaadjes. Maar de kwaliteit van de bovenste 5 cm van de plant is over het algemeen uitstekend voor theeproductie.

Verdere bewerking van de theeblaadjes

Je weet nu iets meer over de factoren die van belang zijn voor de kwaliteit van verse theeblaadjes. Maar vergeet niet dat dit maar een klein aspect is van de smaak van je uiteindelijke thee. Wil je meer weten over de bereidingswijze van de diverse soorten thee. Houd dan het blog van Maya Tea in de gaten.

Heb je trek in thee gekregen? We sturen je graag een bestelling toe. Bestel hem hier.

 

By | 2018-04-05T15:11:21+00:00 5 april 2018|Theeweetjes|Reacties uitgeschakeld voor Het ene verse theeblaadje is het andere niet. Wat bepaalt de kwaliteit?

About the Author:

Bij MayaTea.nl kun je online verschillende losse thee bestellen. In onze theewinkel koop je direct witte, zwarte en groene thee, oolong, rooibos en theebloemen. Voor 15.00 uur besteld morgen thuis!
Beste klant,Wegens persoonlijke omstandigheden wij stoppen met onze webwinkel vanaf 18 november. Wij willen u bedanken voor het vertrouwen.Met vriendelijke groet, Maya Tea